Web winkel
Nieuwsbrief

Februari

"Sfeer in de tuin" in februari

Bijzondere winterbloeiers

Het is een feest om planten tegen te komen die nu bloeien. Het zijn er niet veel, maar daardoor vallen ze des te meer op. Als ze geuren is zo'n ontmoeting helemaal een fantastische ervaring. Vooral in parken en tuinen kan u dat gebeuren. 
Soms laten ze een onuitwisbare indruk achter...

Ook in uw tuin kunt u zo'n wonder beleven.
Bij de heestersoorten waar we het hier over hebben, verschijnen aan de bladerloze takken plotseling prachtige bloemen terwijl verder alles nog op de winter is ingesteld. Er zijn trouwens ook groenblijvende soorten die nu bloeien. U kunt ze niet missen! Ze bloeien in periodes dat het niet of nauwelijks vriest (dat komt ook 's winters regelmatig voor), houden even in als het weer kouder wordt, maar gaan daarna weer volop door. Winterbloeiers beschikken vaak over slimme technieken om tijdelijk het vocht aan de bloemen te onttrekken zodat die niet bevriezen. Zo redden ze zich best.
Het is fantastisch om ze in eigen tuin te hebben. 

Een paar heel mooie soorten.STPRAECO.jpg


Hij is nog weinig bekend, maar de staartaar "Stachyurus praecox"is een van de mooiste (bloeit einde winter). Het is een tot 2 m hoge struik uit Japan die tot 8 cm lange trosjes gele bloemen aan zijn kale takken vormt. Later volgen er gelige vruchten met een rode blos. 


CHPRAECO.jpg   Misschien wel de allermooiste is de soort die echt 'winterbloeier' wordt genoemd (z'n officiële Nederlandse naam):Chimonanthus praecox,met als fraaiste cultivar 'Grandiflorus'. Deze tot 2,5 m hoge struik bloeit hartje winter met massa's verrukkelijk geurende oranjegele bloempjes met een paars hart. Prachtig!

U zult ook de toverhazelaars niet willen missen "Hamamelis" met hun rode of oranje, gele of zelfs warmbruine spinachtige bloemen. Kies de kleur die u het mooist vindt. Dat kunt u nu ontdekken!

Sarcococca hookeriana var. humilis is een bladhoudende heesters met heel mooi grijsgroen, smal blad. Vanuit de bladoksels verschijnen de witte, zoetgeurende bloempjes in trossen. Die geur wilt u gegarandeerd ieder jaar opnieuw insnuiven! 
Garrya elliptica heeft net als de vorige ook geen aparte Nederlandse naam. De plant heeft een leerachtig, wintergroen blad. Aan de mannelijke exemplaren verschijnen daartussen trossen sierlijke, hangende katjes. 

Maar de keuze is groter: diverse soorten sneeuwbal "Viburnum" bloeien nu ook, net als winterheide"Erica carnea"de struikkamperfoelie    Lonicera purpusii 'Winterbeauty' (wit, zoete geur) en de mahoniastruiken "Mahonia" met hun gele bloemen. 
En bij de vaste planten doen winterakonieten "Eranthis" en kerstrozen "Helleborus" hun best.

Volgend jaar ook in uw tuin?
Van winterbloeiers heeft u erg veel plezier. Ze hebben allemaal mooi blad en sommige geven na de bloei zelfs siervruchten. Plant de bladverliezers vanaf november/maart, groenblijvende winterbloeiers vanaf oktober/mei. Geef ze een plek waar u ze's winters goed (ook vanuit huis) kunt zien, maar waar ze 's zomers als achtergrond dienen. Het is leuk om fraaie combinaties uit te zoeken. Mogelijkheden genoeg. En u kunt ze nu ontdekken.

Tuintips voor februari:

- U hoeft nog niets te doen. Nog niet spitten of dood materiaal opruimen.
- Loop niet op plekken waar bolgewassen of vaste planten al naar boven beginnen te   komen. 
- Heeft de vijver een opening in het ijs om te kunnen 'ademen'?
  Smelt er anders een in met een keteltje heet water.
  Nooit in het ijs gaan hakken! De trillingen kunnen vissen beschadigen.[Terug naar vorige]
Groothandelscataloog online beschikbaar
Klik & Vind
Selectie Wijzigen
Verwijder selectie
Maak uw selectie
Snel zoeken
 
Uitgebreid zoeken

Nieuwe producten
Meer
Camellia j.′White Giant′
Camellia j.′White Giant′

Openingsuren
 •   M 9h 12h 13h 17h
 •   D Gesloten
 •   W 9h 12h 13h 17h
 •   D 9h 12h 13h 17h
 •   V 9h 12h 13h 17h
 •   Z 9h 16h
 •   Z Gesloten
 • Jaarlijks verlof:
  31 juli - 20 augustus 2017
  Eindejaarssluiting:
  24 dec. 2017 - 07 jan. 2018

Sitemap | De Witte Berk Copyright 2007 - Algemene voorwaarden   |   BTW BE 0416.744.464  -  RPR Leuven   |   Webdesign by ABO Service